Piña Colada
20 lipca 2022

Piña Colada to klasyk z Portoryko z lat 50., rzekomo wynaleziony przez barmana Ramóna „Monchito” Marrero w Caribe Hilton w San Juan, trafił do tropikalnego repertuaru Karaibów i nabrał dalszego rozpędu dzięki swojej niezwykłej popularności w latach 70. XX wieku. O drinku powstała nawet piosenka „Escape”, która dzięki Rupert Holmes, stała się międzynarodowym hitem. Nucone na całym świecie słowa “Yes I like Piña Coladas” sprawiły, że biały koktajl zyskał wielu nowych wielbicieli.
Kluczowy składnik to słodki krem kokosowy znany jako Coco López. Został stworzony przez portorykańskiego Ramóna Lópeza Irizarry'ego, również w latach 50. XX wieku i stał się kwintesencją tropikalnego składnika wielu mikstur w gatunku tropikalnych napojów.
Wyrażenie piña colada dosłownie oznacza „napięty ananas”. Chociaż w większości przypadków użycie świeżego soku jest wysoce zalecane, perspektywa wydobycia świeżego soku ananasowego, choć godna pochwały, jest nieco zniechęcająca. Dlatego znajdź dobrej jakości sok w sklepie.
Piña Colada jest tradycyjnie potrząsana.
Piña colada to połączenie rumu, kremu kokosowego i soku z ananasa. Od 1978 roku Piña Colada jest oficjalnym drinkiem Puerto Rico, a 10 lipca obchodzony jest Światowy Dzień Piña Colady.
Pamiętaj żeby zawsze podawać jedzenie gdy serwujesz alkoholowe koktajle. Idealne nadają się do tego tapasy. Jedzenie nie tylko jest świetnym towarzyszem dla alkoholu, ale także odgrywa podstawową rolę we jego wchłanianiu.
Piña Colada
SKŁADNIKI:
-
60 ml lekkiego rumu portorykańskiego,
-
60 ml gęstego mleczka, śmietany kokosowej lub kremu koksowego Coco López,
-
260 ml soku ananasowego,
-
trochę kruszonego lodu.
OPCJONALNIE DO DEKORACJI KIELISZKA:
-
kawałki ananasa,
-
kandyzowane wiśnie Maraschino.
PRZYGOTOWANIE KOKTAJLU:
-
Do shaker wrzuć lód.
-
Dodaj rum, sok ananasowy i porcję mleczka kokosowego.
-
Zamknij shaker i energicznie wstrząśnij.
-
Gotowy drink odcedź do dużego, wypełnionego lodem kieliszka.
-
Udekoruj ananasem i wiśnią.
-
Dodaj kilka kostek lodu.
Przepis pochodzi z Hellmich, Mittie. The Ultimate Bar Book, 2006r.
Mule w białym winie i pomidorach.
Małże od wieków uznane są za afrodyzjaki. Wszystko za sprawą zawartych w nich minerałów - cynku i selenu
Fondue czekoladowe.
Czekolada zawiera co najmniej kilka składników odpowiadających za jej zmysłowe właściwo ści,
Ostrygi uważane są za afrodyzjak i często pojawiają się na romantycznych kolacjach w towarzystwie szampana.
Może Cię zainteresować:
Piña Colada Nueva
Luksusowa wariacja na temat klasyki portorykańskiej
SKŁADNIKI:
-
60 ml srebrnego rumu,
-
30 ml likieru z marakui Alizé de France,
-
½ szklanki pokrojonego w kostkę świeżego ananasa,
-
30 ml gęstego mleczka, śmietany kokosowej lub kremu koksowego Coco López,
-
30 g soku z mango lub nektaru,
-
15 ml świeżego soku z limonki,
-
1 szklanka lodu.
OPCJONALNIE DO DEKORACJI:
-
plaster ananasa,
-
plaster mango,
-
wiórki kokosowe.
PRZYGOTOWANIE KOKTAJLU:
-
Do blendera włóż wszytskie składniki oprócz dodatków do dekoracji i dodaj lód.
-
Miksuj do uzyskania gładkości.
-
Wlej do schłodzonego kieliszka.
-
Udekoruj plastrami ananasa i mango, a na wierzch posyp kokosem.
Przepis pochodzi z Hellmich, Mittie. The Ultimate Bar Book, 2006r.













