Bronx - czyli gin z wermutem.
9 lutego 2020

"Odpowiednie połączenie ginu i wermutu jest świetne i pełne chwały.
To jedno najszczęśliwszych małżeństw na ziemi,
i jedno z najkrótszych istnień."
Bernard de Voto
Gin początkowo wymyślony był w na uniwersytecie w Holandii jako lekarstwo. Jego Twórca, dr Franciscus de la Boë, szukał leku moczopędnego i zapobiegającego kamicy nerkowej. Po koniec XVII wieku Gin trafił do Wielkiej Brytanii gdzie rozpowszechnili go żołnierze angielscy, wracający z niderlandzkiej wojny 80-letniej. Pili tam przydziałowy "genever", który podnosił morale - nazywali go "dutch courage" (holenderska odwaga) - co potem stało się w angielszczyźnie określeniem odwagi pijackiej.
Nie ma chyba nikogo, kto nie znałby dwóch najważniejszych drinków z giniem w roli głównej: Gin & Tonic oraz Dry Martini.
Pierwszy został wymyślony przez oficerów brytyjskich w koloniach. Aby uchronić się przed malarią przenoszoną przez komary, łykali chininę. Gorzkie lekarstwo smakowało zdecydowanie lepiej w postaci drinka. Mimo wszystko, ów żołnierski drink musiał być dużo bardziej gorzki niż dzisiejszy - obecnie tonik zawiera już tylko śladowe ilości chininy.
Gin to zdecydowanie coś więcej niż wódka na ekstrakcie z jałowca. Do produkcji wysokiej klasy ginu używa się czystego alkoholu zbożowego lub trzcinowego, do którego następnie dodaje się składniki ziołowe (tzw. botanicals) i rozcieńcza do wymaganej mocy. Dokładna lista komponentów ginu jest ściśle strzeżoną tajemnicą producenta. Wiadomo jednak, iż zazwyczaj do produkcji ginu dodaje się – oprócz jałowca – lukrecję, arcydzięgiel, anyż, kolendrę, kminek, skórki z cytryn, limonek lub pomarańczy, kłącza irysa i tataraku, a nawet gorzkie migdały.
Słowo Vermouth pochodzi z Niemiec, co oznacza piołun. Opisuje się jako wino aromatyzowane, którego kolory wahają się od złamanego białego, słomkowego, do intensywnego żółtego, a jego smak oscyluje od słodkiego do prawie wytrawnego i kwaśnego.
Początki Vermutu sięgają starożytnej Grecji, wydaje się, że jego twórcą był Hipokrates, który macerował wino piołunem i innymi przyprawami, uzyskując trunek, znany wówczas jako „Hipokrates”. Z biegiem lat dodawano inne składniki, takie jak migdały, cynamon i miód. Farmaceutyki aromatyzowały nawet wina, mieląc zioła i rośliny, a następnie dodawały je do napitku. Sztuka dodawania smaku winom była domeną mnichów, lekarzy i alchemików.
Wermut produkowany jest z białego wina. Wermut czerwony osiąga się przez dodanie karmelu. W procesie produkcji stosuje się różne zioła, które odpowiedni dodawane są w zależności od typu wermutu. Zawartość alkoholu waha się między 16 a 19 procent. Wermut jest podstawowym składnikiem wielu koktajli, takich jak Negroni, Buñueloni, Americano, Campari 2000, Manhattan, Rob Roy lub Dry Martini.
Wermut produkowany jest przez wiele marek: włoskie Gancia (od 1850), Ballor (od 1856), Cinzano (od 1860), Martini (od 1863); francuskie Noilly Prat (od 1843), czy hiszpańskie Yzaguirre (od 1884).
Drugi popularny drink to Dry Martini. Początki Dry Martini nie są do końca jasne. Według jednej teorii pito go już w XIX w., nazywał się Martinez cocktail i był mieszanką ginu typu Old Tom i słodkiego wermutu.
Natomiast James Bond zawsze pił martini z wódką, wstrząśnięte, nie mieszane.
Pamiętaj żeby zawsze podawać jedzenie gdy serwujesz alkoholowe koktajle. Idealne nadają się do tego tapasy. Jedzenie nie tylko jest świetnym towarzyszem dla alkoholu, ale także odgrywa podstawową rolę w jego wchłanianiu.
Ostrygi uważane są za afrodyzjak i często pojawiają się na romantycznych kolacjach w towarzystwie szampana.
Fondue czekoladowe.
Czekolada zawiera co najmniej kilka składników odpowiadających za jej zmysłowe właściwości,
Mule w białym winie i pomidorach.
Małże od wieków uznane są za afrodyzjaki. Wszystko za sprawą zawartych w nich minerałów - cynku i selenu
Może Cię zainteresować:
Bronx koktajl
SKŁADNIKI:
-
45 ml gin,
-
10 ml wytrawnego wermutu,
-
10 ml słodkiego wermutu,
-
20 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.
OPCJONALNIE :
-
plasterki pomarańcza lub skorka do dekoracji .
PRZYGOTOWANIE KOKTAJLU:
-
Wymieszaj wszystko w shaker z kostkami lodu.
-
Przelej do kieliszka do koktajli.
-
Jeśli chcesz możesz udekorować plastrem pomarańcza i nasadzić na rant kieliszka lub wrzucić obraną spirale ze skórki z pomarańcza do kieliszka.












