Krem z dyni
21 listopada 2020

Jesień to dynia, a dynia to także zupa krem. Możesz ją zrobić w wersji vege i udekorować uprażonymi pestkami dyni lub małymi grzaneczkami. Jeśli lubisz krewetki możesz położyć trzy na wierzchu zupy dla dekoracji lub dodać owoce morza - kilka sztuk dla dekoracji. Wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych.
Zupa jest pysznie kremowa, nie jest mdła, a jeśli masz obraną dynię lub gotowe puree z dyni to zupę możesz zrobić w mniej niż 30 minut. Smacznego!
Krem z dyni
SKŁADNIKI:
-
1 łyżka oleju kokosowego,
-
1 cebula (posiekana),
-
2 ząbki czosnku (zmiażdżone),
-
1 łyżeczka imbiru (mielonego lub drobno posiekanego),
-
1 łyżeczka tymianku,
-
1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne,
-
9 filiżanek (ok. 1 kg) dyni (obranej i pokrojona w kostkę) lub pure z dyni.
-
400 ml śmietanki kokosowej (możesz użyć mleka, jednak ze śmietanką zupa będzie gęstsza i bardziej kremowa),
-
1 i 1/2 szklanki (360 ml) bulionu warzywnego,
-
sól i pieprz do smaku.
SPOSÓB POSTĘPOWANIA:
-
Do garnka włóż posiekaną cebulę, czosnek i imbir wlej olej kokosowy i podsmaż.
-
Następnie dodaj tymianek i pieprz cayenne i smaż, aż cebula zmięknie.
-
Dodaj śmietanę kokosową i bulion warzywny oraz dynię i doprowadź do wrzenia.
-
Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż dynia będzie miękka i ugotowana (około 10 minut).
-
Użyj blendera zanurzeniowego, aby zmiksować go na gładko w garnku. Jeśli nie masz blendera zanurzeniowego, przenieś go do dzbanka stopniowo i miksuj do uzyskania gładkości.
-
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
-
Podawaj z pestkami dyni, grzankami lub owocami morza jako dodatek (opcjonalnie).
Może zainteresuje Cię:
Matcha to niezwykle zdrowa herbata, którą warto na stałe wprowadzić do swojego jadłospisu.
Fondue czekoladowe.
Czekolada zawiera co najmniej kilka składników odpowiadających za jej zmysłowe właściwości,
Seler to afrodyzjak więc jeśli planujesz romantyczną kolację koniecznie wykorzystaj to warzywo.











